Rebelillä D-lonkat ja nivelrikkoa


Aloin huolestumaan Rebelin käytöksestä, kun lenkeillä herraa sai vetää perässä. Käveli 8m perässä, niin pitkällä kuin flexi antoi periksi. Aika kauan tuota köpöttelyä katselin, kunnes päätin viedä Rebelin perusteelliseen terveystarkastukseen. Tuloksena D-lonkat ja alkava nivelrikko...Vasenta takajalkaa venytettäessä Rebel vinkaisi kivusta, röntgeneistä ei kuitenkaan ell-aseman eläinlääkärit nähneet mitään huolestuttavaa. Eivät myöskään nähneet tarpeelliseksi katsoa koiran liikkeitä ravissa tai muissa askellajeissa, kuulemma pihan sepelikin saa koiran ehkä kävelemään hassusti. Voi herranjestas mitä urpoja!! Jäi niin huono maku suuhun kyseisestä ell-asemasta (Hyvinkään Animus ell Maria Pertovaara ja Oili Gylden katsoi myös kuvia), että päätin lähettää röntgenit Jan Räihälle Espoon eläinsairaalaan. Räihä on asiantuntija luustollisissa asioissa. Noh, tuloksena D-lonkat ja vasemmassa lonkassa nivelrikkoa!! Aika järkyttynyt olen toisen ell-aseman toimesta, kyllä nyt herranjestas D-lonkat pitäisi kuvista osata nähdä. (Lonkkien luokittelu siis A-E)

Nyt olen sitten netistä etsinyt tietoa nivelrikkoisen koiran hoidosta, tärkeintä on saada ylipaino pois ja lihaskuntoa. Rebelin kanssa mennän 5.5. fysioterapeutti Markus Laiokselle, joka osaa neuvoa näissä asioissa enemmän ja helpottaa lihasjumeja, joita uskon Rebelin selässä ainakin olevan. On kehittänyt ns. vähiten lonkkiä ja niveliä kuluttavan tavan liikkua, joka sitten näkyy lihasten kehittymättömyytenä ja välillä varsin hassuna liikkumisena (peitsaa, liikkuu vinossa). Myös akupunktio voi olla todella tehokas hoitomuoto kipuihin ja uinti on kuulemma hyväksi.
Metsässähän Rebel on aina juossut kuin viimeistä päivää, pehmeä ja vaihteleva alusta on suositeltavaa liikuntaa nivelrikkoiselle. Kovalla alustalla kulkeminen rasittaa niveliä, ja sitä tulisi välttää. Me ollaan kyllä lenkkeilty ihan normisti, sitten jos jotain ontumista esiintyy niin vaihdetaan suunnitelmaa.

Ostin myös Back on Track-loimen, jonka vaikutuksesta en Rebelillä ole nähnyt mitään selviä merkkejä, mutta ei siitä haittaakaan ole. Ja on tosi hyvän mallinen muutenkin takkina, jos tarvitsee kylmältä suojata.

Mutta mikä ihmeellisintä, Rebelin köpöttely on loppunut! Ainoastaan vääntelyä seuraavana päivänä oli tosi kipeä, ei halunnut kävellä kun jalka oli niin kipeä.
Mutta ilmeisesti tuo pitkään jatkunut köpöttely johtui täysistä anaaleista, jotka ell-käynnillä tyhjennettiin. Aikaisemminkin Rebelillä oli liikkumisvaikeuksia kun anaalit oli täynnä, nyt oireilu oli kuitenkin erilaista (nyt ei hinkannut ja nuollut takapäätään). Portaat ja autoon hyppääminen selkeästi teki kipeää, nyt ei ole niitäkään vaivoja. Eli kiitos anaalien, löytyi nivelrikko, jonka hoitamisen voin nyt aloittaa ja toivoa, ettei nivelrikko kovin nopeasti pahenisi eikä ainakaan tällä hetkellä näytä vaivaan Rebeliä ollenkaan, kipittää aikamoista vauhtia 8m edellä!!

Raakaruokintaan siirtymisen jälkeen on myös timmissä kunnossa ja toivotaan, että näillä eväillä jaksettais terveenä vielä monta vuotta! Lisäravinteena saa nykyään Aviformin Suppleaze Goldia. Se on hevospuolelta, mutta sopii yhtälailla koirille pienempänä annoksena. Markkinoilla olevat koirille tarkoitetut nivelvalmisteet sisältävät melkein poikkeuksetta tarpeettomia täyteaineita, kuten sokeria, maissia ym ja Rebelillä ainakin alkoi korvat töhnimään laadukkaaksi luulemastani Arthroflexista, sillä siinäkin on dekstroosia eli hedelmäsokeria..

Paivitys: Kavimme Rebelin kanssa akupunktiossa Christel Boyn luona Pornaisissa. Siita oli selkeasti hyotya. Liikerata omaankin silmaan huomattavasti puhtaampi ja kevyempi. Suosittelen siis lampimasti kokeilemaan jos koirallasi on luustollisia ongelmia tai lihasjaykkyytta!


Viimeinen lannenikama hieman alikehittynyt ja jumittunut lantion siivekkeiden väliin
Photobucket

Rebel tyytyväisenä rapsutettavana
Photobucket

Photobucket

Photobucket


Kommentit

Suosituimmat