Sairaaksi jalostettu-dokumentti

Kuva: Tim Flach
Mitä tapahtuu kun ihminen alkaa jalostamaan koiria ulkonäköperustein? No esimerkiksi aivot ei mahdu koiran kalloon, lyttynaamaiset eivät voi hengittää kunnolla, jotkut rodut eivät lisäänny luonnollisesti, ne keinohedelmöitetään ja keisarileikataan. Epilepsiaa, allergioita, luonnehäiriöitä ja muita sairauksia kun rodut alkaa vastuuttomien kasvattajien takia mennä koko ajan sisäsiittoisemmaksi. Jos luonnollinen valinta olisi mahdollinen, moni rotu kuolisi sukupuuttoon.
Vastuuntuntoinen ihminen antaa kodin kodittomalle koiralle tai ostaa rotukoiran vastuuntuntoiselta kasvattajalta, jolla on koiran terveys etusijalla. Kennelliiton jalostustietokannasta saa hyvin tietoa eri kasvattajien tilastoista. Esim. kuinka monta kertaa narttuja on pennutettu, terveystietoja, sukusiitosprosentti ym.
Mäyräkoirat ja muut pitkäselkäiset rodut voivat halvaantua välilevyvaurioihin hypätessään alas sohvalta, tai portaissa, kun niiden selkä on luonnottoman pitkä. Miltä tuntuisi astua korviesi päälle, kuten basset hound? Tai et koskaan pystyisi hengittämään kunnolla, kuten moni lyttykuonoisista röhisijäroduista, joiden silmät voivat pullahtaa silmäkuopista! Pistää niin vihaksi. Ihmiset on sairaita kun haluavat sairaita koiria. 
Söpö cavalier kingcharlesinspanieli on yllättäen yksi sairaimmista koiraroduista kärsien nuoresta iästä lähtien esim. sydänsairauksista, selkäydinsairaudesta ja kivuliaasta kuolemaan johtavasta tilasta, jossa koiran aivot ovat liian suuret sen kalloon.
Shar pein pennun silmät täytyy monesti leikata ennen kuin se voi elää normaalia elämää. Muuten silmäluomet voivat kääntyä ympäri tai rullalle.
Napolinmastiffi

Näyttelylinjainen saksanpaimenkoira, luokkansa valio englantilaisessa suuressa koiranäyttelyssä vuonna 2012
Kiinanpalatsikoira, suuren koiranäyttelyn voittaja 2010

Toinen rotunsa valio röntgenkuvassa

Puli


Englanninbulldoggi
Basset hound-pentu


Cavalier kingcharlesinspanieli

Kommentit

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat