13. toukokuuta 2011

Raakaruokinta eli BARFLuonnonmukaiseen ruokintaan siirtyminen on selkeästi ollut viisain päätös koiranomistajana. Kastroinnin jälkeen Rebelin ruokahalu vain yltyi entisestään ja lihoi lihomistaan, vaikka annos oli aivan minimissään. Rebel ei monen muun koiran tavoin pystynyt hyödyntämään kuivaruokaa toivotulla tavalla, se oli aina nälkäinen. ja oksensi myös tyhjää mahaansa usein aamuyön tunnein. Entisen aina nälkäisen ja ruokia varastavan, roskiksia repivän koiran sijaan tällä on nykyään kylläinen ja jopa enemmällä ruokamäärällä sopivaan painoon laihtunut koira.Etsin pitkään tietoa raakaruokinnasta ennen lopullista päätöstä siihen siirtymisestä. Työskenneltyäni eläinkaupassa yli vuoden tajusin viimein mitä huttua suurin osa koirien nappuloista tai muista valmisruuista on, (niin kalliit eläinkaupan, eläinlääkäärin kuin markettienkin sapuskat) ja parhaalta vaihtoehdolta sekä eettiseltä että terveydelliseltä kannalta oli raakaruokintaan siirtyminen. Ruoka on kotimaista, eikä ameriikoista tai muualta maailmalta lennätettyä hormonilihalla, lisäaineilla, muoviriisillä tai pahimmillaan tienvarsilta kerättyilla eläintenraadoilla maustettua teollista ruokaa.

Netissä surffailu ruokintaan perehtyessä antoi vaikutelman, että kyseessä olisi vaikea ja kallis ruokavalio. Kuitenkin asia on aivan toisin. Opiskelijabudjetillakin keskikokoisen koiran voi hyvin siirtää raakaruokintaan! Hintaa raakaruokinnalle keskikokoisen leikatun uroskoiran kanssa ei todellakaan kerry paljon, noin 30€/kk! Tarvittaessa vitamiinit ym kannattaa ostaa enemmin eläinlääkärin hyllyltä kuin esim apteekista tai nettikaupoista, ovat huomattavasti edullisempia, mutta ei niitä tarvitse jos ruokapuoli on tarpeeksi monipuolinen.

Lue myös mitä tapahtui kun olimme reissun päällä ja jouduin syöttämään koiralleni kuivaruokaa..
Kompostikoiran kokkikoulu


Rebelin ruokavalio

-raaka jauhettu broileri (Kennelrehu) 
-itsetehty kasvissose (mm. paprika, omena, kesäkurpitsa, porkkana, kurkku, selleri..)
(ennen annoin Murren Kanakasvis-mixiä, mutta hinta nousi 10€ laatikolla, joten aloin tekemään vastaavan mössön itse)
-broilerin rangat (F-animal)
-raaka lohi (Kennelrehu)
-sisäelinseosta vaihtelevasti
-vaihdellen eri öljyjä, lohi, rypsi -tai neitsytkookosöljyä, jolla on lukuisia terveysvaikutteita 
-välillä kokonainen kananmuna aterian sekaan sekä silakoita tai seitiä
-pari kertaa kuukaudessa broilerin sydämiä tai broilerin maksaa

Proteiininlähteitä tulisi olla useita, mutta Rebel ei syö punaista lihaa, koska se joidenkin tutkimusten mukaan edistää nivelrikkoa, joka Rebelillä on todettu. Hyvin on pärjännyt näillä eväillä.
Usein saa myös napostella omenankaroja/kuoria ja porkkanaa tai niiden kuoria ja kaalia raakana. Kaalilla on myös parantavia vaikutuksi nivelrikkoon, mutta Rebel saa myös Aviformin Suppleaze Gold-jauhetta nivelrikkoon. Valkosipulijauhettakin annoin joskus, mutta sen vaikutuksesta henki haiskahti sen verran etovalle, että lopetin sen antamisen. Valkosipulilla on mm. infektioita hoitavia ja ennaltaehkäiseviä vaikutuksia, mutta senkin käytöstä koiranruokinnassa ollaan eri mieltä. Itse uskon että 'kohtuudella kaikkea' reseptillä ja maalaisjärkeä käyttämällä pääsee pitkälle. Ennemmin koiralle vaikka oman ruoan jätteet, niin on koirat kautta vuosituhansien eläneet ilman nykyajan vitsauksia eri sairauksien ja allergioiden muodossa!

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että vaikka raakaruokintaa koskevat artikkelit saavat pään pyörälle ja kyseenalaistamaan koko hommaan siirtymisen sen vaikealta kuulostavan teorian vuoksi, voin vakuuttaa, että koira elää tasapainoista ja onnellista elämää hyvinkin simppelillä ruokavaliolla ja elämänlaatu paranee jo pelkästään teollisen ruuan poisjättämisen myötä.. Kuitenkin on hyvä perehtyä asiaan, mutta käytännössä kyse ei ole ollenkaan niin vaikeasta asiasta, kuin aluksi tuntuu. Onneksi meillä Suomessa on valmisaterioita valmistavia raakaruokafirmoja, kuten Murren Murkina, Musch, NEU, Puhti jne. Ei muuta kuin ostoksille ja heittäkää pois ne myrkylliset kuivanappulat! Suurimmassa osassa koiranruokia käytetään säilöntäaineena mm syöpää aiheuttavaa lisäainetta, BHA tai BHT, josta lisää täällä.